Concrete voorbeelden van e-Learning op de werkvloer

Het inzetten van e-Learning modules om medewerkers op kantoor of afstand op te leiden is populair. Maar wist je ook dat e-Learning zich niet enkel beperkt tot deze doelgroep? Online learning modules worden ook gebruikt om de klantentevredenheid te bevorderen, om producten aan te leren, om de veiligheid te vergroten of om softskills aan te leren. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Onyx geeft je een aantal praktische voorbeelden.

Online producttraining

boost je klantenservice

Context

Een bekend jeansmerk lanceert haar wintercollectie: 27 modellen, in 8 verschillende kleuren en in 9 maten. Het merk beslist haar werknemers op te leiden via e-Learning om verschillende redenen. In het verleden stonden trainers in voor het opleiden van de verkopers. Maar door de frequente personeelswissel was het resultaat niet optimaal. Er werd gezocht naar een duurzame oplossing, te gebruiken op meerere locaties en in meerdere landen.

De e-Learning

De ontwikkelde e-Learning met als thema ‘Welk model hoort bij welke klant?’ leidt de verkoper doorheen een leertraject. Hij of zij leert hoe de morfologie van de zoekende klant de keuze van het aangeboden model beïnvloedt. Op een heel korte tijd verwerft de verkoper meer productkennis. Resultaat? Een hogere klantentevredenheid door het aanbieden van oplossingen op maat. In de responsive module, dat wil zeggen dat de e-Learning ook op telefoon of tablet kan worden bekeken, wordt de medewerker uitgedaagd om te reageren op concrete situaties. Dit zorgt voor een veilige omgeving om te leren hoe de gevolgen van hun beslissingen de klantenreacties beïnvloeden.

 • Modulaire aanpak met behulp van een virtuele winkelmanager
 • Training en digitaal naslagwerk
 • 14 verschillende taalversies beschikbaar voor personeel in 21 landen

Je hebt heel wat soorten e-Learning modules die onder de noemer producttraining vallen. De interne producttraining die gebruikt wordt om medewerkers een nieuw product of systeem aan te leren. Infomercials, die ingezet worden om derden (zoals klanten, resellers of verkopers) een nieuwe dienst uit te leggen. Performance support, een online helpfunctie die meer uitleg geeft over specifieke vaardigheden of toelaat bepaalde informatie te vinden, zonder ondersteuning van anderen.

SOFTSKILLS TRAINING

voor meer klantentevredenheid

Context

Uit een intern onderzoek van een Europese software-leverancier blijkt dat klanten onvoldoende tevreden zijn over de prestaties van de klantendienst. De manier van communiceren, aan de telefoon en via mail, moet grondig aangepakt worden. Er wordt gezocht naar een online training die de medewerkers van de klantendienst aanleert hoe de gevolgen van beslissingen de interacties met de klant beïnvloeden.

De e-Learning

Aan de hand van korte animaties leert de medewerker, stap voor stap, op een gepaste en doeltreffende manier te reageren. Zowel via mail als op sociale media, aan de telefoon of face-to-face. De e-Learning training bestaande uit 6 losstaande modules: Leer echt luisteren – Geef de klant een goed gevoel – Praat in beelden – Overtref de concurrent – Gebruik je troeven – Omgaan met klachten.

 • Modulaire aanpak met steeds veranderende testvragen
 • 3 verschillende taalversies beschikbaar voor personeel in 2 landen

Softskills training doelt op alle persoonlijkheids- en communicatieve vaardigheden die jouw team nodig heeft om het succes van de onderneming op lange termijn te verbeteren. Via de juiste e-Learning modules leert elke werknemer om zich duidelijker uit te drukken, te luisteren en moeilijke gesprekken aan te gaan.

Compliance TRAINING

voor minder risico’s en meer veiligheid

Context

Een leverancier van technologische oplossingen voor de voedselverwerkende industrie, met meer dan 11.000 werknemers en contractoren en actief in meer dan 40 landen, werd het afgelopen jaar geconfronteerd met een hoog aantal ongelukken op de werkvloer door onvoldoende kennis van de veiligheidsvoorschriften. Deze veiligheidsvoorschriften werden gecommuniceerd onder vorm van een papieren handleiding. Er werd gezocht naar een systeem om de veiligheidsvoorschriften doeltreffend aan te leren en te testen.

De e-Learning

Een schriftelijke versie van de veiligheidsvoorschriften werd als basis gebruikt voor een digitale training in 20 talen. Aan die training werd een pakket van e-Learning modules en toolboxen voor het aanleren van specifieke veiligheidseisen toegevoegd.

 • Online trainingen voor externe partijen (contractoren en aannemers) te volgen via hun mobiele apparaten, gekoppeld aan toegangsvergunningen.
 • Modulaire aanpak met random testvragen.
 • Contractor management systeem Onyx One.

Compliance training is een type training dat wordt ontworpen om organisatorische risico’s te verminderen en te voldoen aan lokaal of nationaal beleid en overheidsrichtlijnen. Een efficiënte manier van informeren en testen van eigen werknemers en derden (zoals contractoren, toeleveranciers, klanten en patiënten). De onderwerpen worden gemaakt volgens de behoefte van de onderneming of organisatie, de standaarden van de sector en de vereiste juridische kaders.

Ga naar de case study Jan De Nul Group

ReTRAINING en detraining

voor het correct aanleren van informatie

Context

Een Europese cosmetica producent zocht naar e-Learning op maat voor de retraining en detraining van zijn medewerkers. Door een groot personeelsverloop en het inzetten van tijdelijke werkkrachten was het degelijk opleiden van cosmetica-consulenten een pijnpunt. Hierdoor kwam een goede service en de uitstraling van het merk in het gedrang. Bovendien werd gezocht naar een manier om verkeerde werkwijzen en overtuigingen aan te pakken (detraining) en reeds aangeleerde informatie op te frissen (retraining)

De e-Learning

Het inzetten van e-Learning zorgde voor de oplossing door een combinatie van retraining (opfrissen van kennis) en detraining (het afleren van foute gewoonten/veronderstellingen). Er werd gekozen voor micromodules (korte e-Learning modules die maximum vijf minuten in beslag nemen).

 • Aangeboden op dagelijkse basis én als naslagwerk
 • In 3 taalversies
 • Aangevuld met infomercials bij het lanceren van nieuwe producten

Retraining zijn korte en snelle e-Learning modules gericht op het opfrissen van eerder verworven kennis en vaardigheden. Retraining wordt gebruikt om werknemers door herhaling vertrouwd te maken met nieuwe vaardigheden, methoden en processen, om zo hun prestaties te verbeteren. Infomercials zijn korte online video’s die meer info geven over een bepaald product, dienst of service. Infomercials worden gemaakt voor een strak omlijnde doelgroep met als doel de gevoelens van de medewerker/klant ten opzichte van een dienst of product positief te beïnvloeden.