De kracht van microlearning bedrijfsopleidingen

Ook als je werkt moet je leren, want 20 jaar lang dezelfde taken uitvoeren, dat zit er niet meer in. De moderne technologie heeft de manier waarop we werken veranderd en regelmatig bijscholen is nu echt van belang. Doch het is moeilijk om van werknemers te verwachten dat ze hun leerproces zelf in handen nemen. Slechts een minderheid heeft zin om zijn of haar bureaustoel om te ruilen voor de schoolbanken. Gelukkig werkt microlearning als spruitjespuree vermomd als hamburger… het gaat er zonder morren in!

Microlearning voor bedrijven, wat is dat nu precies?

Microlearning is een opleidingsaanpak die uitgaat van korte leereenheden, elk gericht op één leerdoel. In eenvoudige woorden, het is leren via de computer (of smartphone) gedurende maximum 5 minuten terwijl je aan je bureau blijft zitten.

Wat is het verschil met een klassieke cursus?

Het grote verschil is dat de leerinhoud in kleine stukjes wordt verdeeld. Bijvoorbeeld de cursus ‘Hoe met moeilijke klanten omgaan’ wordt verdeeld in 10 sessies van dagelijks 5 minuutjes. Door het leermoment kort te houden en grafische elementen toe te voegen, heb je niet het gevoel dat je leert. En voeg je er hier en daar een spelelement aan toe, dan wordt het leermoment helemaal goed onthaald.

Wat zijn de voordelen van microlearning bedrijfstraining?

Zoals elke opleidingsmethode heeft microlearning zijn voor- en nadelen. We zetten ze even op een rijtje. Maar voor we dat doen nog even dit. Of je voor microlearning kiest hangt af van je opleidingsdoel. Het allerbelangrijkste echter blijft de kwaliteit van de inhoud. Want een slechte inhoud, onderverdeeld in hapklare brokken, blijft een slechte inhoud. Het zijn de spruitjes in je hamburger die het concept interessant maken!

Dit kan microlearning voor je doen.

 • De tijdsduur
  Na acht minuten word je minder aandachtig. Een studie van de Technische Universiteit van Dresden toont aan dat korte inhoud meer dan 20% meer informatiebehoud oplevert dan lange inhoud.
 • De beperkte inhoud
  Kleine stukjes informatie voorkomen cognitieve overbelasting. Door minder informatie op te nemen is je brein in staat beter te onthouden.
 • De vorm
  Microlearning staat dicht bij de app-cultuur. Even nog snel iets leren wanneer je op je afspraak wacht bijvoorbeeld. De instant leerervaring zorgt ervoor dat de module afgerond wordt. Het kan ook perfect geïntegreerd worden in de huidige mailcultuur.
 • De plaats
  Microlearning is niet plaatsgebonden. Je kan evengoed in je auto op een parkeerplaats als aan je bureau een module doorlopen.
 • De info
  Microlearning modules kunnen aangeboden worden onder vorm van performance support. Dat wil zeggen dat de modules beschikbaar blijven in een online bibliotheek. Zo kan je ze nadien nog opvragen voor een specifiek doel of om je geheugen op te frissen.
 • De flexibiliteit van de inhoud
  De leerinhoud kan makkelijker aangepast worden omdat het allemaal op zich staande modules zijn. Veranderen bepaalde leerdoelen? Dan laat je enkel de bijhorende modules aanpassen.
 • De fun-factor
  Microlearning is door zijn korte vorm, to-the-point informatie en speelse aanpak niet saai. Dit zorgt voor meer betrokkenheid én meer motivatie.

Voor ons staat Onyx gelijk aan expertise, creativiteit en begeleiding. Zij hebben ons e-Learning portaal opgestart. Ook in de toekomst werken we zonder twijfel weer met hen.

Onyx bleek ook een partner die geëngageerd mee dacht, die zelf kort op de bal speelde en die flexibel wist om te gaan met ‘last-minute’ wijzigingen! Het was een prettige en professionele samenwerking die én door de contacten met de projectleider én door het gebruik van het Onyx-communicatieplatform vlot verliep!
Wij gaan voor de productie van een volgende e-learning opnieuw met Onyx in zee!

Onyx is  een open-minded bedrijf dat met de klant meedenkt.
Ze staan open voor opbouwende kritiek. Het is een fijne samenwerking die hopelijk nog lang standhoudt.

Onyx leverde e-Learning van topkwaliteit. Correcte, snelle en professionele begeleiding. Wij werken in de toekomst vweer met hen!

Proactieve, uitdagende en commerciële drive zorgden voor het succes van het project. De communicatie was erg goed en deadlines werden gehaald. De teamleden waarmee wij werkten, waren stuk voor stuk echte professionals.

Nog voor er iets werd opgeleverd, wist ik al dat we goed gekozen hadden door met Onyx in zee te gaan. Het enthousiasme en de passie – zowel tijdens de eerste verkennende gesprekken als nadien in de ontwikkeling – weerspiegelen perfect hun kennis van zaken en gedrevenheid.

Tijdens het ontwerpen van een e-learning hebben we gebruik gemaakt van de expertise van Onyx. Met Onyx is het fijn zaken doen omdat zij scherp de voortgang controleren en zich inleven in de klant. Zo hebben we uiteindelijk het eindproduct waar we erg blij mee zijn.

Het resultaat overstijgt onze verwachtingen. De grote hoeveelheid informatie werd omgezet in een mooi ogende virtuele training. Onze trainees hebben de boodschap voor de volle 100% begrepen. Het gebruik van het platform verloopt uitstekend, ook voor de administratieve kant.

Onyx heeft al meerdere e-learning modules voor ons ontwikkeld. Ze begrijpen onze noden, houden zich aan een strakke planning en denken oplossingsgericht. Dit alles zorgt voor een mooi eindresultaat.”

Dit kan microlearning niet voor je doen.

 • Niet geschikt voor complexe taken of vaardigheden
  Wanneer het leerdoel het geheel is van meerdere subthema’s, dan raden we je het trainen via microlearning af. Als het leerdoel uit afzonderlijke vaardigheden bestaat, dan werkt dit prima, maar komt er teveel complexiteit bij kijken, verkies dan een andere vorm van e-Learning.
 • Gebrek aan cognitieve synthese
  De wetenschap is er nog niet achter of de inhoud van microlearning goed gesynthetiseerd kan worden. Dit is nodig om voldoende mentale modellen te ontwikkelen. Wat wil dit zeggen? Wanneer informatie in je hersenen gesynthetiseerd wordt, dan ben je in staat om vanuit de opgedane kennis nieuwe systemen en patronen te bedenken.

Aan welke eisen moet microlearning bedrijfsopleiding voldoen?

Microlearning is anno 2021 een vaak gebruikte manier voor de training en ontwikkeling van werknemers.
Welke factoren bepalen de kwaliteit van een module?

Hou rekening met je publiek
Hoe? Door beeldmateriaal te gebruiken dat aansluit bij je doelgroep goed weergeeft. Want dan voelt de inhoud relevanter aan. Om dit te doen kan je je volgende vragen stellen:

 • Wat is de leeftijdscategorie?
 • Mannen, vrouwen of gemengd?
 • Wat is de dresscode  tijdens de werkuren (uniform, casual, persoonlijke beschermingsmiddelen, enz.)?

Breng hun kennis en ervaring in kaart
Het is belangrijk om de inhoud van de microlearning modules af te stemmen op de taalvaardigheid en de voorkennis van de e-Learners over het onderwerp. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hebben ze ervaring met het leerdoel?
 • Wat is hun leesniveau?
 • Zijn ze computervaardig?

Spreek hun taal
De manier waarop je communiceert heeft een grote impact op het vermogen van de deelnemers om de inhoud te begrijpen.

 • Met welke termen en vaktaal zijn de e-Learners vertrouwd?
 • Moet de schrijfstijl formeel of informeel zijn?
 • Is humor op zijn plaats of niet?

Hou het simpel
Minder is meer, hou dat altijd voor ogen. Hoe minder afleiding je hebt, hoe groter de kans dat je e-Learners betrokken blijven. Vermijd afleidende beelden, gebruik zo weinig mogelijk tekst.

Gebruik verschillende soorten media
Twee pagina’s tekst lezen en vervolgens vragen beantwoorden of een leuke video bekijken en nadien je kennis testen via een snel spel? Door gebruik te maken van verschillende soorten media maak je microlearning interactief. Op die manier wordt leren leuk en bereik je makkelijker je leerdoelen.

Wil je weten of microlearning geschikt voor de opleiding die jij wilt implementeren? Neem gerust contact op. Wij helpen je graag verder.