de digitale transformatie

De digitale transformatie

De weg naar een digitale leercultuur

Digitale transformatie is het proces waarbij digitale technologieën worden gebruikt om nieuwe bedrijfsprocessen, cultuur en klantervaringen te creëren of te wijzigen om aan veranderende bedrijfs- en markteisen te voldoen. Dit opnieuw bedenken van zaken in het digitale tijdperk is digitale transformatie. We zetten de 4 golven van digitale transformatie op een rij.

De golven van digitalisering

Eerste golf

In de eerste golf van digitale transformatie waren het vooral de muziekwereld en de fotografie die een grondige transformatie doormaakten. Enkele winstgevende sectoren, zoals videoverhuur en cd-verkoop, waren hiervan het slachtoffer en zagen hun omzet aanzienlijk dalen. Deze golf werd gekenmerkt door de  opkomst van de mp3, iTunes en Spotify. We gingen over naar digitale fotografie. Eerst met digitale fototoestellen, nadien met onze telefoon. De wegwerp variant van fototoestellen werd een gadget voor op huwelijksfeesten. En onze klantenkaart van de lokale videotheek krijgt een laagje stof. Video-on-demand services eten langzaam maar zeker het marktdeel van de videotheek op.

Tweede golf

De tweede golf van digitale transformatie heeft een enorme invloed op ons dagelijks leven. Heel wat sectoren moeten zich aanpassen om te kunnen overleven. De reiswereld maakt kennis met Booking.com en AirBnB. Uber ziet het daglicht en doet de vervoerssector op zijn grondvesten daveren. De traditionele tv-zenders krijgen Netflix als grote concurrent. Ook de uitgeverijen moeten een digitaal antwoord vinden om tegemoet te komen aan de leefstijl van de nieuwe consument. Toch blijft het digitaal uitgeven relatief achter. Ondanks de versnelling bij de kranten, komt de digitalisering van printproducten door uitgevers traag op gang.

Derde golf

In de derde golf zien we grote verschuivingen in de auto-industrie, in de bankwereld, in verzekeringen en in onderwijs en opleiding. Online bankieren doet zijn intrede. Transacties worden nu gedigitaliseerd via apps en websites. We maken kennis met de digitale munt en zien de eerste digitale banken op het net verschijnen. De automotive sector moet rekening houden met de veranderende consumentenwens en staat, ook vandaag nog, erg onder druk. Ook het onderwijs en de bedrijfstraining verdienen hun eerste digitale sporen. De digitalisering biedt het lesgeven vele voordelen, waaronder de mogelijkheid om onderwijs te differentiëren. Hierdoor kan persoonlijk leren en onderwijs op maat worden geboden. Bovendien maakt digitaal lesmateriaal de stof en het opvolgen van resultaten toegankelijker.

Vierde golf

In de nabije toekomst:

  • De samenkomst van machine learning (ML) en internet of things (IoT).
  • Nog meer aandacht voor User Experience (UX).  IT-afdelingen verlaten hun comfortzone om de huidige gebruikersinterface (UI) te verbeteren en zich voor te bereiden op het dagelijks gebruik van steeds complexere processen.
  • Het boomen van artificiële intelligentie (AI).
  • De opkomst van digitaal denken. Bedrijfsleiders moeten de controle loslaten en de kracht van digitaal omarmen, alleen dan zal een werkplek echt transformeren.

Wat zijn de belemmeringen voor digitale transformatie?

Digitale transformatie
  • Gebrek aan budget of de juiste middelen.
  • Nog geen samenhangende digitale strategie en visie.
  • Zorgen over privacy van data en cybersecurity.
  • Onvolwassen digitale cultuur.
  • Gebrek aan samenwerking.

Leercultuur als groeistrategie

Een leercultuur op de bedrijfsvloer is vandaag onmisbaar. Streven naar een positieve organisatiecultuur waarin groei, continu leren en samenwerken worden aangemoedigd, zorgt ervoor dat een onderneming opgewassen is tegen de concurrentie. Een leercultuur maakt, in de moderne onderneming, deel uit van de strategie voor organisatorische groei en vooruitgang.

digitale transformatie

Wij helpen je bij het opstellen van een digitale leercultuur

digitale transformatie

Want de grote vraag voor veel bedrijven is nu net ‘Hoe begin ik eraan?’ Want een digitale leercultuur is veel meer dan enkel het installeren van een LMS en het aanbieden van een handvol e-Learning modules. Als je echt resultaat wilt, moet je met heel wat factoren rekening houden. Je doelpubliek, hun moedertaal en computervaardigheid, de leerweerstand, de bedrijfscultuur, de manier van leren, de verpakking van de e-Learning en nog veel meer.

Wil je graag weten wat e-Learning kan betekenen in jouw organisatie? Maak dan gerust een verkennende afspraak met één van onze e-Learning experts. We helpen je graag verder.

Laat je gegevens na

Corporate training

Voor ons staat Onyx gelijk aan expertise, creativiteit en begeleiding. Zij hebben ons e-Learning portaal opgestart. Ook in de toekomst werken we zonder twijfel weer met hen.

Onyx bleek een partner die geëngageerd meedacht, die zelf kort op de bal speelde en die flexibel wist om te gaan met ‘last-minute’ wijzigingen! Het was een prettige en professionele samenwerking die én door de contacten met de projectleider én door het gebruik van het Onyx-communicatieplatform vlot verliep!
Wij gaan voor de productie van een volgende e-learning opnieuw met Onyx in zee!

Onyx is  een open-minded bedrijf dat met de klant meedenkt.
Ze staan open voor opbouwende kritiek. Het is een fijne samenwerking die hopelijk nog lang standhoudt.

Onyx leverde e-Learning van topkwaliteit. Correcte, snelle en professionele begeleiding. Wij werken in de toekomst weer met hen!

Proactieve, uitdagende en commerciële drive zorgden voor het succes van het project. De communicatie was erg goed en deadlines werden gehaald. De teamleden waarmee wij werkten, waren stuk voor stuk echte professionals.

Nog voor er iets werd opgeleverd, wist ik al dat we goed gekozen hadden door met Onyx in zee te gaan. Het enthousiasme en de passie – zowel tijdens de eerste verkennende gesprekken als nadien in de ontwikkeling – weerspiegelen perfect hun kennis van zaken en gedrevenheid.

Tijdens het ontwerpen van een e-Learning hebben we gebruik gemaakt van de expertise van Onyx. Met Onyx is het fijn zaken doen omdat zij scherp de voortgang controleren en zich inleven in de klant. Zo hebben we uiteindelijk het eindproduct waar we erg blij mee zijn.

Het resultaat overstijgt onze verwachtingen. De grote hoeveelheid informatie werd omgezet in een mooi ogende virtuele training. Onze trainees hebben de boodschap voor de volle 100% begrepen. Het gebruik van het platform verloopt uitstekend, ook voor de administratieve kant.