Flash is dead

Flash wordt op 31 december 2020 volledig verwijderd uit alle browsers. Na meer dan 23 jaar gebruik wordt de plug-in definitief begraven. De meest gebruikte browsers – Edge, Safari, Google Chrome, Mozilla Firefox – zullen de ondersteuning stopzetten. Welke gevolgen heeft dit voor je bestaande e-Learningmodules en wat is de oplossing? Dit moet je weten.

Waarom stopt Flash?

“Ik probeer de module te starten, maar er wordt mij gevraagd de Flash Player te installeren”.
Herkenbaar? Deze zin was de bron van alle Flash-ergernis maar het is niet de enige reden:

 • Het web heeft met HTML5 een revolutie ondergaan.  Met het gebruik van deze taal werd het weergeven van complexe en dynamische inhoud mogelijk.
 • De opgang van smartphones en tablets vroeg om eenvoudige web-content, zonder het installeren van plug-ins of speciale instellingen.
 • Apple weigerde al in 2010 deze plug-in te integreren.
 • Omwille van beveiligingsproblemen: de Flash Player heeft toegang tot verschillende parameters op uw computer, zoals de microfoon.
 • Flash is, met meer dan 300 kwetsbare punten, een doelwit voor malware.
 • Flash-inhoud verbruikt veel batterij en bandbreedte.

Voor welke e-Learning modules is dit een probleem?

 • Voor e-Learning ontwikkeld in native Flash.
 • Voor e-Learning ontwikkeld met een authoringtool die Flash-output produceert.
 • Voor e-Learning met elementen zoals interactiviteit, afbeeldingen en animaties gemaakt in Flash.

Bestaat er een oplossing om alsnog mijn e-Learning module te kunnen gebruiken?

Ja, door je Flash e-Learning om te zetten in een HTML5 module. Dit is soms redelijk eenvoudig en soms ook weer niet. Dit hangt af van de complexiteit van de module en van de software waarmee de e-Learning ontwikkeld werd.

Wat is het voordeel van HTML5?

Het grootste voordeel van HTML5 is dat het ‘responsive design’ mogelijk maakt. Wat wil zeggen dat het ontwerp voor mobiele apparaten dynamisch aangepast wordt op basis van de grootte van het browservenster. Zo kan een training niet enkel op desktop maar ook op tablet of telefoon gevolgd worden.  Bovendien is HTML5-inhoud gemakkelijker te bewerken dan Flash-inhoud. Het doorvoeren van aanpassingen of het ontwikkelen van nieuwe e-Learning modules gaat zo een pak sneller.

Kies de juiste oplossing

Afhankelijk van het formaat van je bestaande e-Learning module en de toekomstige leerbehoefte kies je voor republish, rebuild of redesign.

 1. Republish
  Heb je cursus gepubliceerd met een oudere versie van een authoringstool (zoals Articulate 2) en beschik je over de bronbestanden? Dan kan je cursus omgezet worden in HTML-5 met behulp van de nieuwste versie van deze tool (Articulate 360).
 2. Rebuild
  Het opnieuw bouwen van cursussen die zijn ontwikkeld in software die nu achterhaald is, met behulp van een nieuwe authoring-tool, met behoud van de originele inhoud en insteek.
 3. Redesign
  De e-Learning opnieuw ontwerpen rekening houdend met de nieuwe leerbehoeften/leermogelijkheden: instructie-update, herconfiguratie naar een nieuwe vorm zoals microlearning bijvoorbeeld of het ontwerpen van moderne interacties.

We’re Happy to Help

Wil je graag weten of je bestaande e-Learning in Flash werd gemaakt of werkt met Flash-elementen? Check het met ons technisch team. We bekijken het gratis voor je en geven je aan wat de mogelijkheden zijn. Neem snel contact op.

Voor ons staat Onyx gelijk aan expertise, creativiteit en begeleiding. Zij hebben ons e-Learning portaal opgestart. Ook in de toekomst werken we zonder twijfel weer met hen.

Onyx bleek een partner die geëngageerd meedacht, die zelf kort op de bal speelde en die flexibel wist om te gaan met ‘last-minute’ wijzigingen! Het was een prettige en professionele samenwerking die én door de contacten met de projectleider én door het gebruik van het Onyx-communicatieplatform vlot verliep!
Wij gaan voor de productie van een volgende e-learning opnieuw met Onyx in zee!

Onyx is  een open-minded bedrijf dat met de klant meedenkt.
Ze staan open voor opbouwende kritiek. Het is een fijne samenwerking die hopelijk nog lang standhoudt.

Onyx leverde e-Learning van topkwaliteit. Correcte, snelle en professionele begeleiding. Wij werken in de toekomst weer met hen!

Proactieve, uitdagende en commerciële drive zorgden voor het succes van het project. De communicatie was erg goed en deadlines werden gehaald. De teamleden waarmee wij werkten, waren stuk voor stuk echte professionals.

Nog voor er iets werd opgeleverd, wist ik al dat we goed gekozen hadden door met Onyx in zee te gaan. Het enthousiasme en de passie – zowel tijdens de eerste verkennende gesprekken als nadien in de ontwikkeling – weerspiegelen perfect hun kennis van zaken en gedrevenheid.

Tijdens het ontwerpen van een e-Learning hebben we gebruik gemaakt van de expertise van Onyx. Met Onyx is het fijn zaken doen omdat zij scherp de voortgang controleren en zich inleven in de klant. Zo hebben we uiteindelijk het eindproduct waar we erg blij mee zijn.

Het resultaat overstijgt onze verwachtingen. De grote hoeveelheid informatie werd omgezet in een mooi ogende virtuele training. Onze trainees hebben de boodschap voor de volle 100% begrepen. Het gebruik van het platform verloopt uitstekend, ook voor de administratieve kant.