soft skills training

Soft Skills Training

Is e-Learning wel of niet de oplossing?

De werkplek van vandaag ziet er spectaculair anders uit dan pakweg 15 jaar geleden. Werknemers moeten flexibel zijn en zich snel kunnen aanpassen. Hard skills, zoals het inzetten van technische vaardigheden, blijven belangrijk maar worden aangevuld door de vraag naar soft skills (het geheel aan vaardigheden die je gebruikt om relaties met anderen te beïnvloeden). Kan je soft skills aanleren en is e-Learning een oplossing? Onyx vertelt het je.

Wat zijn soft skills?

Wikipedia beschrijft het als volgt: “Soft skills zijn persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden. Het is een term uit het moderne, competentiegerichte onderwijs. Onder softs skills wordt daar verstaan: het ontwikkelde vermogen, om de eigen competentie, zo nodig in samenwerking met anderen, in praktische vaardigheden en kennis om te zetten. Softs kills is een verzamelnaam voor de persoonlijke eigenschappen, sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, taalvaardigheid, persoonlijke gewoonten, vriendelijkheid en optimisme die kleur geven aan de relaties met anderen.”

Soft skills training

Soft skills maken het verschil

Soft skills maken altijd het verschil. Zeker tijdens een sollicitatiegesprek. Je ervaring en je diploma’s zijn belangrijk, maar recruiters zijn in toenemende mate geïnteresseerd in soft skills. Waarom? Ze bepalen of je een teamspeler bent, maar ook of je in staat bent om een ​​goede relatie op te bouwen met je klanten. Ze geven aan of je in staat bent om te evolueren en je aan te passen.

Soft skills training

Met enkel hard skills ben je niets

Technische vaardigheden alleen zijn niet meer voldoende om efficiënt je job uit te voeren. Een verkoper met een ongeëvenaarde productkennis zal weinig succes hebben als hij niet over de interpersoonlijke vaardigheden beschikt om deals te sluiten en klanten te behouden. Een manager moet, naast een luisterend oor, spreekvaardig zijn en creatief kunnen denken. Bijna alle jobs vereisen enkele soft skills om de hard skills waardevol te maken.

Soft skills training

De moderne werkomgeving

Vaardigheden zoals luisteren, samenwerken met anderen, ideeën presenteren en communiceren worden  ten zeerste gewaardeerd op de moderne werkplek. Sterke soft skills zorgen voor een productieve en gezonde werkomgeving. Allemaal essentiële eigenschappen voor organisaties in een steeds competitievere wereld.

Soft skills training

Klanten verwachten soft skills

De moderne markt biedt, dankzij het gebruik van de moderne technologie zoals internet en smartphones, de consument een onbeperkt aantal keuzes. Zoals het snel vergelijking van een aankoopprijs bijvoorbeeld. Vandaag zien we dat de focus verschuift naar klantenservice. Het vermogen om efficiënt en effectief met klanten te communiceren, is daarom een ​​essentiële factor in het succes van elke onderneming.

Soft skills training

Is e-Learning een oplossing?

Het trainen van soft skills met e-Learning is enkel een oplossing als er een heel specifiek doel wordt gesteld en indien wordt gefocust op maximum 2 vaardigheden. Wat bedoelen we met specifieke doelen? Voorbeelden: ‘Toename van de verkoop van een specifieke productlijn’ of ‘Hoe de klantentevredenheid verhogen door het gebruik van empathie’ en ook ‘Efficiënt luisteren’. Het inzetten van e-Learning voor het aanleren van soft skills in het algemeen, het verkoopt vlotjes. Maar wij bij Onyx geloven er niet in en raden het zelfs af. Enkel in een blended leermethode waar gebruik gemaakt wordt van klassikale training kan e-Learning een ondersteunende rol bieden.

Soft skills training

Meer info over soft skills training?

Mail ons. We helpen je graag verder.

soft skills training