Onyx Omgaan met verandering

Leer je medewerkers omgaan met verandering

Met e-Learning naar meer veerkracht

De vaardigheidsdrempel naar inzetbaarheid wordt door digitalisering en automatisering steeds hoger. Onderzoek van de Europese Commissie zegt dat tot 69% van de banen in de toekomst wordt geautomatiseerd. Een verontrustend cijfer als je weet dat 47% van de EU-bevolking niet over de juiste digitale vaardigheden beschikt. Investeren in opleiding is topprioriteit. 70% van de bedrijven wil investeren in werkgerelateerde opleiding. Het wordt een ander verhaal voor opleidingen die niet meteen verband houden met de huidige functie, zoals een taalcursus of een ICT-opleiding. Nog geen 30% van de ondernemingen in bereid hierin te investeren. Niet investeren in opleiding leidt er net toe dat de werknemer mentaal afhaakt en in de toekomst niet meer inzetbaar is.

Omgaan met technologiepessimisme

Je rol als manager

Over de arbeidsmarkt van de toekomst horen we veel sombere geluiden. Technologiepessimisme overheerst. Ondernemingen hebben nog teveel de neiging om te denken dat ze de nieuwe technologische veranderingen niet aankunnen. Het probleem ligt vooral eerst bij het management.  We missen nog vaak de top-level betrokkenheid. De nodige investeringen worden hierdoor gewoonweg niet vrijgemaakt. Een verstaanbare, maar contraproductieve instelling. Zorg vooral dat je de boot niet mist.

Omgaan met verandering

Zet de digitale stap

Stel teams samen en maak gebruik van expertise

Neem de stap naar digitalisering serieus, het mag geen project worden met een lage prioriteit. Omschrijf duidelijke taken en verwachtingen voor teamleden.
• Stel een cross-functioneel team op waarin alle afdelingen vertegenwoordigd zijn.
• Wijs één projectleider aan die bevoegd is om beslissingen te nemen en uit te voeren.
• Verdeel de rollen in zo klein mogelijke segmenten, zo voorkom je overbelasting.
• Betrek zowel sceptici als liefhebbers. Tegenovergestelde perspectieven zorgen voor evenwicht en overzicht.
• Wend je tot experts voor trajectbegeleiding en advies.

omgaan met verandering

Digitaal opleiden met e-Learning

Laat je begeleiden voor meer resultaat

De grote vraag voor veel ondernemingen is ‘Hoe begin ik eraan?’ Want een digitale leercultuur is meer dan enkel het installeren van een LMS en het aanbieden van een handvol e-Learning modules. Kies altijd voor maatwerk e-Learning. Het aanbieden van kant-en-klare digitale trainingen werkt niet.

Als je echt resultaat wilt, moet je met heel wat factoren rekening houden:

  • het doelpubliek
  • de computervaardigheid
  • de leerweerstand
  • de bedrijfscultuur
  • de manier van leren
  • de verpakking van de e-Learning
  • ….

Meer hierover vind je in ons stappenplan.

Stappenplan e-Learning

Soorten e-Learning

Het doel bepaalt de vorm

Het aanleren van nieuwe vaardigheden, het communiceren van wijzigingen, het herhalen van procedures of het stimuleren van gedragsverandering? Elk leerdoel vraagt om z’n specifieke e-Learning methode. Dit zijn de zes types corporate learning.

Wij zijn goed in wat we doen