Nudging en e-Learning
Wat is dat nudging en hoe werkt het?
Slechts een deel van ons denken en doen is vanuit ons bewustzijn gestuurd. Beslissingen en gedrag worden onbewust beïnvloed door de omstandigheden waarin we ons bevinden. Subtiele communicatie kan voor grote veranderingen zorgen. Nudging is het op een positieve manier stimuleren van gewenst gedrag. Het gaat om de manier waarop keuzes worden gepresenteerd. Je krijgt een subtiel duwtje in de rug om de juiste keuze te maken.
Nudging en e-Learning
Nudging wordt door e-Learning ontwikkelaars vaak ‘keuze architectuur’ genoemd. Binnen een e-Learningmodule wordt op een slimme manier het ‘gewenste resultaat’ het aantrekkelijkst gemaakt. Zo help je medewerkers bij het bijsturen van bepaald gedrag. Hoe we dat doen?
- We houden het simpel.
We houden altijd de gebruikerservaring in gedachten tijdens het ontwikkelen van onze e-Learning modules. Ons doel is om het zo intuïtief mogelijk te houden. We doen dat door duidelijke instructies te geven en voor eenvoudige navigatie te zorgen. - We maken het aantrekkelijk en persoonlijk.
En dan bedoelen we niet enkel visueel mooi, maar letterlijk de aandacht trekken. Door via grafische effecten belangrijke informatie over te brengen en zo iemands keuze te beïnvloeden, bijvoorbeeld. Door de persoonlijke aanpak van e-Learning (Goed gedaan Tom), voelt de e-Learner zich meer betrokken en gaat sneller reageren. - We stellen duidelijke en haalbare doelen.
Vertel e-Learners voor ze aan de module beginnen wat ze kunnen verwachten op korte termijn. ‘Na het voltooien van deze module ben je in staat om zelfstandig een project uit te voeren.’ Dit werkt motiverend. - We tonen de weg.
Door de gewenste richting of het correcte antwoord aantrekkelijker voor te stellen zullen mensen de neiging hebben om de juiste optie te kiezen. Een keuzeoptie kan je aantrekkelijker voorstellen door ze te linken aan een positieve, grappige of mooie vormgeving. Ook door de gewenste keuze als de default of standaard keuze voor te stellen, wordt het waarschijnlijk dat mensen deze keuze maken.
Nudging en gamification
Nudgingtechnieken worden vaak toegepast in gamification (leren in spelvorm, serious games). Waarom? Omdat we gamen uit vrije wil, dus zonder dwang (net als bij een ideale nudge). Games (inclusief videogames, gamified apps en gamified onboarding) activeren ons om dingen te ontdekken en patronen te herkennen. En games stimuleren ons strategieën te ontwikkelen en de goede beslissingen te nemen.
Nudging dwingt niet
Nudging dwingt niet en daar zit nu net zijn sterkte. Je hebt niet het gevoel in een bepaalde richting geduwd te worden en het roept geen weerstand op. Het laat je vrij, waardoor het makkelijk te aanvaarden is en sympathieker overkomt.
Holle Bolle Gijs, als sinds 1959 trouwe inwoner van de Efteling, is een voorloper in het combineren van nudging en gamification. De kleintjes vinden het geweldig dat, als ze papier in Gijs’ mond stoppen, hij ‘danku’ zegt. Hij verorbert maar liefst 460.000 kilo papier per jaar!
Nog zo’n geweldig voorbeeld. Een afbeelding van een vlieg in het urinoir bevordert het juist richten van de urinestraal. De resultaten inzake hygiëne zijn spectaculair.
Hoe zorg je ervoor dat mensen meer bewegen? Je transformeert een trap in een gigantische piano. Dezelfde vormgeving wordt ook toegepast op zebrapaden, om veilig verkeer te bevorderen.
Hier hebben we het over is een veel gebruikte nudge-techniek in de Horeca. Door kleinere borden aan te bieden gaan klanten 20% minder eten. Dat zorgt voor minder afval, meer winst en dit zonder de klantentevredenheid in het gedrang te brengen.
Een 3D-zebrapad is een zebrapad waarbij een optische illusie naderend verkeer tot voorzichtigheid wilt aanmanen. De witte strepen lijken boven de grond te zweven en vormen zo een optische barrière. Bestuurders gaan automatisch trager rijden.
Van voetbalfans is bekend dat ze een zeer sterke mening hebben over wie de beste speler van de wereld is. De milieuorganisatie Hubbub maakt hier op een geniale manier gebruik van. Het aantal peuken in de collector spreekt boekdelen.