e-Learning op de werkvloer
Seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag
Werkgevers moeten hun medewerkers beschermen tegen psychosociale risico’s op het werk. Ongewenste intimiteiten vallen daaronder. Seksuele intimidatie op het werk is, net als discriminatie op basis van geslacht, binnen de gehele Europese Unie verboden. Werkgevers dienen maatregelen te nemen om dergelijk gedrag te voorkomen en te bestrijden. Een open beleid en een duidelijke bedrijfscommunicatie maken een groot verschil. Een infomercial, gecombineerd met (online) training, is de ideale manier om een moeilijk onderwerp als dit bespreekbaar te maken.
Op de werkvloer
Seksuele intimidatie op het werk, het komt alle dagen voor. Het gedrag van de ene werknemer ten opzichte van een andere hoeft niet intimiderend bedoeld te zijn, maar voor vele werknemers blijft de grens onduidelijk tussen gewenst en ongewenst gedrag. Er zijn 2 vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, verbaal en non-verbaal.
Vrouwen versus mannen
Uit onderzoek van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen bleek dat 6% van de vrouwen en 2% van de mannen ooit op een intieme manier werden aangeraakt door een leidinggevende of klant.
Verder werd van 2% van de vrouwen en 2% van de mannen ooit verwacht dat ze flirterig omgingen met klanten. Van 1% van de vrouwen en 1% van de mannen werd ooit verwacht seksuele betrekkingen te hebben met een leidinggevende of klant.
Vrouwen rapporteren vaker ongewenste intimiteiten dan mannen. Vaak gaat het over leidinggevenden die zich grensoverschrijdend gedragen, maar het kan ook over klanten of externen gaan.