De bedrijfsvloer ligt er de laatste maand maar stoffig bij. Het coronavirus dwingt ons tot het grootste thuiswerk-experiment ooit. Voor de pandemie werkte 1 op 3 Belgen wel eens aan de keukentafel. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zien we dezelfde aantallen. Enkel Nederland doet het beter, met 4 op de 10 medewerkers die mogen telewerken. Maar zijn de bedrijven daar blij mee? En vinden medewerkers deze vorm van werken leuk? Wat kan je als HR doen om telewerken vlot te laten verlopen en welke inspanningen moet je als werknemer leveren? Onyx vertelt het je.
Thuiswerk gaat uit van een vertrouwensrelatie tussen de werkgever, de hiërarchische lijn en de werknemer. Bedrijven wiens managementmodel gebaseerd is op controle, denken de controle te verliezen buiten de kantoormuren. Maar als je werkt met een gemotiveerd team dat zich inzet om doelstellingen te behalen, dat deel uitmaakt van een groter geheel en waar elke werknemer zich gerespecteerd voelt, dan is die controle helemaal niet nodig. Want denk je dan echt dat deze motivatie verdwijnt zodra je medewerkers niet meer aan hun bureau zitten? Als een medewerker zijn doel niet bereikt, dan is het de verantwoordelijkheid van het management om samen met de betreffende persoon op zoek te gaan naar de oorzaak en die aan te pakken, ongeacht of hij op kantoor of thuis is. Als mensen wel presteren als ze op kantoor zijn, maar niet als ze thuis werken, dan moet je je afvragen hoe dat komt. Zijn ze minder gemotiveerd of hebben ze thuis geen toegang tot bepaalde tools of kennis? Dit zijn uitdagingen die een verschillende aanpak vereisen. Een gebrek aan inzet moet worden aangepakt in één-op-één sessies, en een gebrek aan toegang tot tools of kennis kan worden overwonnen met technische ondersteuning en/of invoering van systemen of processen.
Door een ‘office only’-beleid op te leggen maak je het moeilijker voor de werknemer om de juiste werk/privé balans te vinden, wat zich zal uiten in een verminderde motivatie en productiviteit. De echte vraag die het management zich dus moet stellen is niet ‘kan ik mijn medewerkers vertrouwen’ maar ‘hoe creëer ik de werkomgeving en collectieve mindset die mijn werknemers en mijn onderneming ten goede komen?’
In het Capital Trends Report van Deloitte verklaart 84% van de werknemers dat hun betrokkenheid een grote invloed heeft op hun productiviteit. De helft van de ondervraagde werknemers zegt dat hun onderneming niet in staat is die betrokkenheid te stimuleren door het creëren van een positieve werkomgeving. De huidige coronacrisis dwingt leidinggevenden tot een andere mindset. Door te denken in resultaten in plaats van uren. Door werknemers te verbinden en hen te stimuleren ervaringen te delen.