thuiswerken

Thuiswerken, ja maar…

De bedrijfsvloer ligt er de laatste maand maar stoffig bij. Het coronavirus dwingt ons tot het grootste thuiswerk-experiment ooit. Voor de pandemie werkte 1 op 3 Belgen wel eens aan de keukentafel. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zien we dezelfde aantallen. Enkel Nederland doet het beter, met 4 op de 10 medewerkers die mogen telewerken. Maar zijn de bedrijven daar blij mee? En vinden medewerkers deze vorm van werken leuk? Wat kan je als HR doen om telewerken vlot te laten verlopen en welke inspanningen moet je als werknemer leveren? Onyx vertelt het je.

Productiviteit en vertrouwen

Thuiswerk gaat uit van een vertrouwensrelatie tussen de werkgever, de hiërarchische lijn en de werknemer. Bedrijven wiens managementmodel gebaseerd is op controle, denken de controle te verliezen buiten de kantoormuren. Maar als je werkt met een  gemotiveerd team dat zich inzet om doelstellingen te behalen, dat deel uitmaakt van een groter geheel en waar elke werknemer zich gerespecteerd voelt, dan is die controle helemaal niet nodig. Want denk je dan echt dat deze motivatie verdwijnt zodra je medewerkers niet meer aan hun bureau zitten? Als een medewerker zijn doel niet bereikt, dan is het de verantwoordelijkheid van het management om samen met de betreffende persoon op zoek te gaan naar de oorzaak en die aan te pakken, ongeacht of hij op kantoor of thuis is. Als mensen wel presteren als ze op kantoor zijn, maar niet als ze thuis werken, dan moet je je afvragen hoe dat komt. Zijn ze minder gemotiveerd of hebben ze thuis geen toegang tot bepaalde tools of kennis? Dit zijn uitdagingen die een verschillende aanpak vereisen. Een gebrek aan inzet moet worden aangepakt in één-op-één sessies, en een gebrek aan toegang tot tools of kennis kan worden overwonnen met technische ondersteuning en/of invoering van systemen of processen.
Door een ‘office only’-beleid op te leggen maak je het moeilijker voor de werknemer om de juiste werk/privé balans te vinden, wat zich zal uiten in een verminderde motivatie en productiviteit. De echte vraag die het management zich dus moet stellen is niet ‘kan ik mijn medewerkers vertrouwen’ maar ‘hoe creëer ik de werkomgeving en collectieve mindset die mijn werknemers en mijn onderneming ten goede komen?’

De sleutel tot succes? Betrokkenheid stimuleren

In het Capital Trends Report van Deloitte verklaart 84% van de werknemers dat hun betrokkenheid een grote invloed heeft op hun productiviteit. De helft van de ondervraagde werknemers zegt dat hun onderneming niet in staat is die betrokkenheid te stimuleren door het creëren van een positieve werkomgeving. De huidige coronacrisis dwingt leidinggevenden tot een andere mindset. Door te denken in resultaten in plaats van uren. Door werknemers te verbinden en hen te stimuleren ervaringen te delen.

Tips voor managers

  • Wees flexibel

    Zo geef je een andere betekenis aan productiviteit. Laat je medewerkers vrij te werken volgens een schema dat voor hen het best werkt. Vergeet de prikklok, het eisen van reguliere werkuren is ‘out’.  Door je medewerkers de vrijheid te geven hun eigen dag in te delen zullen ze aan inzet en aan productiviteit winnen.

  • Zorg voor een dagelijks contactmoment

    Trek elke dag vijf minuten uit voor een stand van zaken. Niet in teamverband maar één-op-één en face-to-face via video (Skype, Zoom, Whereby,..).  Maak er een dagelijks ritueel van. Zo blijf je op de hoogte van wat er gaande is en kan je tijdig bijsturen zonder tijd te verliezen. Je kan zelfs een lijstje opmaken dat je medewerkers kunnen gebruiken om zichzelf te evalueren. Welk doel heb ik me vandaag gesteld? Heb ik mijn doel gehaald? Waar en van wie heb ik hulp nodig? Heb ik een idee om mijn werk/ het proces te verbeteren? Hoe voel ik me? Een dagelijks contactmoment stimuleert de vorming van vertrouwen, verbinding en het stellen van een gemeenschappelijk doel –  de drie hoofdingrediënten van een gezond sociaal systeem.

  • Wees eenzaamheid voor

    Er zijn waarschijnlijk ook werknemers in je team die het maar niets vinden om de hele dag alleen te zijn. Langdurige isolatie kan in extreme gevallen zelfs leiden tot depressie. Wees je daar als manager bewust van. Doe wat je kunt om elk teamlid sociaal te betrekken. Organiseer een wedstrijd, zorg voor een online spel, maak virtueel plaats voor humor. Je kan ook na de coronacrisis je medewerkers aanmoedigen om af en toe eens naar een co-werkplek te trekken.

  • Voeg een beetje emo toe

    Gebruik animated gifs en emoticons om emoties over te brengen. Want aangezien zoveel communicatie non-verbaal is en we als Belgen sowieso niet zo sterk zijn in het uiten van emotie, kunnen je woorden agressiever overkomen of minder impact hebben dan je wel zou willen. Door het gebruik van een animated gif (te vinden in Skype,  Messenger, op Giphy.com) kan emotie je boodschap kracht bijzetten.

    Great Job GIF by Captain Obvious - Find & Share on GIPHY

  • Denk ook aan hun carrièrepad

    Let op dat je niet in de valkuil trapt om je externe teamleden te zien als freelancers of aannemers die je enkel helpen dingen voor elkaar te krijgen. Net als op kantoor hebben je medewerkers op afstand doelen en ambities. Door ervoor te zorgen dat ze vooruitgang boeken met hun groeidoelstellingen en hen zicht te geven op de beschikbare carrièrepaden voorkom je verwarring of frustratie. Geef hen toegang tot (online) opleiding en geef ook hen opslag als ze dat verdienen.

  • Communiceer in oplossingen

    Problemen kun je niet uit de weg gaan maar je kunt wel efficiënt samenwerken bevorderen door ‘probleemoplossend’ te communiceren. Wanneer je de discussie volledig richt op het probleem en wie het veroorzaakt heeft, zijn de reacties die je uitlokt negatief.

    • Gebruik termen en stellingen die de aandacht richten op het vinden van oplossingen. Dat doe je door de juiste vragen te stellen: ‘Wat is volgens jou het probleem?’, ‘Wat stel jij voor als oplossing?’
    • Spreek altijd in de ik-vorm: ‘Ik heb gemerkt dat’, ‘Ik zie het probleem zo’
    • Gebruik termen die oplossingen voorstellen: ‘Ik heb een voorstel’, ‘Ik heb een idee om dit op te lossen’

Tips voor werknemers

  • Geef jezelf de tijd

    Thuiswerken kan een grote overgang zijn en heel tegengestelde emoties oproepen. Waar de ene eenzaamheid, stress en angst ervaart, voelt de andere zich ontspannen, productief en energiek. Dat is allemaal oké en heel normaal. Geef jezelf een beetje tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.

  • Blijf bewegen

    Plan beweging in, tijdens je pauze of terwijl je werkt. Door te bewegen werk je niet enkel aan je gezondheid maar gaat ook je productiviteit omhoog.

    • Leg je computer 30 minuten per dag op een boekenplank en ga rechtstaand werken.
    • Stel een alarm in en neem geregeld een minuutje om rekoefeningen te doen.
    • Loop door het huis wanneer je een telefoongesprek voert.
    • Doe een wandeling tijdens je pauze.
    • Organiseer een online wandelmeeting.
  • Overdaad schaadt

    Thuis werk je, in tegenstelling tot de veronderstelling van veel managers, meer dan op kantoor. Merk je dat je het moeilijk hebt om de knop om te zetten en te stoppen met werken? Stel dan voor jezelf een schema met vaste uren in. Deel die uren mee aan je collega’s en aan je familieleden.

  • Niet storen

    Praat met je familieleden over de basisregels tijdens de uren die je werkt en stel duidelijke eisen. Ga ervan uit dat alles wat jou kan onderbreken jou ook zal onderbreken, zoals je peuter die binnenstormt terwijl je met een klant aan het Skypen bent of je hond die aandacht vraagt tijdens een meeting. Wees zo proactief mogelijk om dit soort incidenten te vermijden. Een ouderwetse post-it met ‘NIET STOREN’ op je deur werkt nog altijd het best.

  • Ergonomisch werken

    Als je op de juiste, gezonde manier werkt vergroot je je comfort en je doeltreffendheid. We geven je enkele ergonomische tips:

    • Toestenbord
      Plaats je toetsenbord zo’n 15 cm van de bureaurand, zodat je onderarmen op je bureau rusten. Dit zorgt ervoor dat je rechtop zit om te werken en dat je schouders ontspannen.
    • Zithouding
      Zit niet te hoog, je moet je voeten plat op de grond kunnen zetten terwijl je rug tegen de rugleuning steunt. Wanneer je niet met je voeten plat op de grond kunt komen, schuif je automatisch naar voren  waardoor er veel druk op de onderkant van de wervelkolom komt. Dit veroorzaakt rugklachten. Kan je je bureaustoel niet lager zetten? Gebruik dan een voetensteun.
    • Scherm
      De plaats van je scherm heeft een grote invloed op de nekspieren. Zet het op of onder ooghoogte en recht voor je. Omhoog kijken is voor de nek 100 keer meer belastend dan naar beneden kijken. Rechts en links kijken in plaats van recht voor je is ook ongezond door de onevenredige druk die je uitoefent op je nekspieren.
    • Muis
      Gebruik een ergonomische muis. Bij het gebruik van een standaardmuis draai je je duim naar binnen en je elleboog naar buiten. Dit zorgt voor spanning op je hand- en polsgewrichten. Een ergonomische muis of een verticale muis ondersteunt je hele hand (een standaardmuis ondersteunt je pink niet).

Online training voor bedrijven

Onyx helpt ondernemingen en organisaties bij het zetten van hun eerste en volgende digitale stappen door het ontwerpen van online trainingen (e-Learning) op maat. Heb je een vraag of wil je advies? Onze L&D experte Claire geeft antwoord.
LET OP! Geen salesvragen. Daarvoor gebruik je de knop onder het invulformulier.