Tips om je geheugen te trainen

‘Goh, dat weet ik niet meer’ of ‘Ik kan het me niet meer herinneren’…. volledig fout!
Ons geheugen heeft eigenlijk geen limiet. Wat is dan wel het probleem? Het toegankelijk houden van de opgeslagen informatie. Nu horen we je denken ‘Wat ben ik met een brein dat alles onthoudt, maar zich het meeste niet kan herinneren?’
De gerenommeerde geheugenexpert en klinisch psychiater, Robert A. Bjork heeft het onderzocht. We vertellen je er alles over. Bovendien reiken we je een aantal methodes aan, die we zelf in onze online trainingen gebruiken, om beter en sneller te onthouden.

Hoe werkt ons geheugen?

Ons brein

  • 1,3 tot 1,4 kilo
  • 75% bestaat uit water
  • 100 miljard neuronen
  • We hebben zo’n 70.000 gedachten per dag
  • Kortetermijngeheugen kan maximaal 7 getallen onthouden
  • Ons brein stopt met groeien op 18 jaar
  • Gebruikt 20% van onze zuurstof

Vergeet het maar!

Het idee ‘vergeten helpt’ lijkt je vreemd. Stel je dan eens het omgekeerde voor. Elk waargenomen detail blijft in je hoofd spelen. Na 1 dag wordt je leven al een hel. Voor simpele vragen zoals ‘Waar heb ik mijn auto geparkeerd?’ zijn wel honderden antwoorden mogelijk. Je herinnert je immers iedere parkeerplaats alsof het gisteren was. Daarom hebben we als overlevingsstrategie onze  super-hersenen uitgerust met een discounting-systeem: we noemen het ‘vergeten’.

Ik kan fietsen

Zelfs ervaringen die je je al lang niet meer kunt herinneren, zijn er nog steeds, wachtend om gewekt te worden. Er zijn studies die aantonen dat zelfs informatie die lang ontoegankelijk is geworden, nog steeds nieuw leven kan worden ingeblazen. Dit is hetzelfde als het feit dat je nooit vergeet hoe je moet fietsen.

Zet de deur maar open

Het menselijk brein ziet het door een deur lopen als een afsluiting van gebeurtenissen. Handelingen verdwijnen daardoor deels van het korte termijn geheugen naar het lange termijn geheugen en worden op die manier minder toegankelijk.

Hoe je humeur je herinnering beïnvloedt

In je geheugen is een gebeurtenis altijd gekoppeld aan en verweven met andere gebeurtenissen, emoties en herinneringen. Als je de gebeurtenis herbeleeft, vervangt die herbeleving de oorspronkelijke herinnering voor een deel. Nieuwe emoties worden aan het oude verhaal gekoppeld, zeg maar. Als je vaak over een belangrijke gebeurtenis in je leven vertelt, verandert het verhaal dus steeds een beetje.

Tips om beter en sneller te onthouden

Onyx.be

VerBEELDing

Namen en nummers kunnen we moeilijk onthouden omdat ze abstract zijn. Beelden kunnen we veel gemakkelijker opslaan in onze hersenen. Een tip om meer te kunnen onthouden, is die abstracte gegevens visualiseren. Hoe gekker het beeld, hoe beter je onthoudt.
Zo doe je het:
Je ontmoet een nieuwe collega. Om zijn of haar naam te onthouden ga je die koppelen aan een beeld. Bij ‘Peter’ denk je bijvoorbeeld aan een ‘veter’, bij Katrijn aan een ‘stoomtrein’ en Annelies wordt een ‘valies’. Getallen onthouden gebeurt op dezelfde manier. Link de getallen aan een beeld en sterker nog aan een thema (zie visual).

Onyx helpt je beter te onthouden

A is een aapje, dat eet uit zijn poot

Mnemotechniek helpt je om bepaalde informatie snel op te slaan en makkelijk toegankelijk te houden. Door het te onthouden woord te koppelen aan een ander woord met dezelfde letter of door gemakkelijk te onthouden afkortingen te maken.
Herinner je je ROGGBIV? Dit zijn alle kleuren van het spectrum: Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo en Violet. Nog eentje om de enkelvoudige stoffen te onthouden: CLaire Fietst Naar Haar Oma In BRussel. CL=chloor, F=fluor; N=stikstof, H=waterstof, O=zuurstof, I=jood en BR=broom. Het is nog steeds de meest populaire leertechniek van universiteitsstudenten.

Onthouden Onyx

Ik ken de weg

De mentale route, ook het geheugenpaleis genoemd.
Hoe werkt het? Je stelt in je hoofd een route in die je door en door kent. Dat kan het traject zijn naar het werk of een route door je huis, bijvoorbeeld. Je volgt de denkbeeldige route en je bepaalt waar je de informatie wilt opslaan. Nadien link je de te onthouden woorden aan de route. Hoe gekker het beeld hoe beter. Moet je bijvoorbeeld de namen van de Belgische vorsten uit het hoofd leren? Laat dan drie keer aanbellen door Leopold III, hang Boudewijn aan de kapstok, stop Albert in bad en laat Filip een koninklijk eitje bakken. Wedden dat je ’t nooit meer vergeet!

Onyx

Chunking

Het groeperen van stukjes informatie in herkenbare patronen om ze gemakkelijker te onthouden, is een verschijnsel dat chunking wordt genoemd. Probeer bijvoorbeeld dit nummer te onthouden – 8945557307. Dat zijn 10 cijfers. De meeste mensen kunnen er slechts 7 onthouden, en daar is een neurologische reden voor. Ons werkgeheugen is bedraad voor ongeveer 7 stukjes informatie (geven of nemen van 1-2 bits). Probeer nu het nummer te onthouden als 894-555-7307. Hoe effectiever de groeperingen zijn en hoe bekender de patronen, des te beter deze techniek werkt. Het fenomeen van chunking gaat verder dan stukjes informatie. We delen ook motorische vaardigheden op, door een complexe taak op te splitsen in definieerbare combinaties van bewegingen.

Leren op de werkvloer

opleiden via de computer

Online trainen, beter onthouden

De impact van een training valt of staat met de keuze van de juiste soort e-Learning module. Moet er een vaardigheid aangeleerd worden? Is de aan te leren informatie eenvoudig of complex? Is herhaling van belang? Transformeer uw medewerkers in superbreinen dankzij onze online trainingen op maat: