Vrouwenhersenen actiever dan die van mannen

De hersenen van vrouwen zijn significant actiever in veel meer regio’s dan die van mannen, aldus nieuw onderzoek. De bevindingen kunnen helpen verklaren waarom vrouwen kwetsbaarder zijn voor angst, depressie, slapeloosheid en eetstoornissen.

Hersenen vrouw actiever dan man

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van Amen Clinics in Californië. Het is het grootste onderzoek naar de beeldvorming van de hersenen tot nu toe. Het vergeleek meer dan 46.000 hersenscans van negen klinieken en analyseerde de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke hersenen.

In de studie hadden vrouwen meestal een verhoogde bloedstroom in de roodgekleurde gebieden van deze hersenscan, terwijl mannen een hogere bloedstroom in de blauwe delen hadden. (Afbeelding: Journal of Alzheimer’s Disease)

Het begrijpen van deze verschillen is belangrijk, zeggen de onderzoekers. Het toont ons de invloed van hersenaandoeningen. Die invloed verschilt sterk tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen. Ook depressie en angststoornissen komen meer bij vrouwen voor. Bij mannen zien we dan weer meer aandachtstekort-stoornissen met hyperactiviteit (ADHD) en gedragsgerelateerde stoornissen.

De studie, gepubliceerd in het vakblad Journal of Alzheimer’s Disease, vond dat de hersenen van vrouwen significant actiever waren op veel meer gebieden dan bij mannen, vooral in de prefrontale cortex die betrokken is bij focus en impulscontrole en de limbische of emotionele gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor stemming en angst.
De visuele en coördinatiecentra van de hersenen waren echter actiever bij mannen.

Er werd vastgesteld dat vrouwen een grotere bloedstroom hadden in de prefrontale cortex. Dit is het gebied in de hersenen betrokken bij een heleboel verschillende vaardigheden, zoals doelen stellen, plannen maken, geheugen en het uitvoeren van motorische volgordes. Ook wordt dit gebied actief wanneer een risicovolle beslissing wordt genomen. Deze grotere bloedstroom kan helpen verklaren waarom vrouwen beter scoren op het gebied van empathie, intuïtie, samenwerking en  zelfbeheersing.

Het onthulde ook een verhoogde bloedtoevoer in limbische gebieden van vrouwenhersenen. Het limbisch systeem (Latijn limbus = rand of zoom) is een groep structuren die tussen de hersenstam en de hersenschors ligt en als een ring rond de hersenholten heen gaat. De structuren in het limbisch systeem zijn betrokken bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Emotie komt vooral voort uit het limbisch systeem. dit kan gedeeltelijk verklaren waarom vrouwen meer vatbaar zijn voor angst, depressie, slapeloosheid en eetstoornissen.

Bron: World Economic Forum