Innovatieve Industriële Training

De Kracht van Op Maat Gemaakte e-Learning

In de dynamische en snel evoluerende wereld van industriële productie, staan veiligheid en naleving centraal. Training is essentieel en e-Learning wordt beschouwd als een hervormer omdat het de traditionele beperkingen van tijd en locatie wegneemt. Bovendien stelt het gebruik van interactieve multimedia en gepersonaliseerde leermiddelen bedrijven in staat om efficiënter en effectiever kennis over te dragen.

Een gesprek over het potentieel van op maat gemaakte e-Learning
met Katrijn Van den Hende, handelsingenieur en gespecialiseerd in
Corporate Veiligheids- en Compliance e-Learning.

Katrijn, hoe past e-Learning precies binnen de context van industriële productiebedrijven?

Katrijn VdH: “Op maat gemaakte e-Learning is van vitaal belang voor de secundaire sector. Het overstijgt traditionele trainingsmethoden en brengt een ingrijpende verandering teweeg. Op voorwaarde dat trainingsprogramma’s tot in de kleinste details zijn afgestemd op de specifieke uitdagingen en behoeften binnen jouw operationele omgeving. Op maat gemaakte e-Learning biedt een onderdompelende omgeving waar theoretische kennis en praktische toepassing naadloos samenkomen.”

Hoe kan het gebruik van e-Learning, dat realistische scenario’s en situaties simuleert, de operationele efficiëntie verhogen?

Katrijn VdH: “De impact van op maat gemaakte e-Learning reikt verder dan conventionele trainingsmethoden. Door realistische scenario’s en situaties te simuleren, kunnen werknemers zich beter voorbereiden op de werkelijke uitdagingen waarmee ze tijdens hun dagelijkse taken geconfronteerd worden. Dit resulteert in een betere assimilatie van informatie en versterkte vaardigheden. Wat op zijn beurt leidt tot aanzienlijk verbeterde algehele operationele efficiëntie.”

Door te investeren in deze geavanceerde leermethode, kunnen industriële productiebedrijven niet alleen hun trainingsprocessen moderniseren, maar ook een concurrentievoordeel behalen door goed voorbereide en vakkundige teams te ontwikkelen.

Veel ondernemingen kiezen voor standaard e-Learning oplossingen. Volgens jou moeten zij de overstap maken naar op maat gemaakte e-Learning? Waarom?

Katrijn VdH: “De compliance- en veiligheidsuitdagingen binnen de industrie zijn te complex om door generieke oplossingen te kunnen worden opgelost. Op maat gemaakte e-Learning gaat verder dan een standaard lesprogramma; het is een volledig aangepaste ervaring die perfect past bij elke specifieke situatie. Het gaat in op de uitdagingen waar jouw medewerkers dagelijks mee te kampen hebben. Het biedt dus een benadering die aansluit bij jouw situatie.”

Laten we concreet zijn. Hoe pakken bedrijven de implementatie van op maat gemaakte e-Learning aan?

Katrijn VdH: “Starten met e-Learning begint bij het formuleren van tastbare leerdoelen. Je kunt het vergelijken het samenstellen van een gerecht met specifieke ingrediënten. We dienen helder te bepalen welke vaardigheden jullie medewerkers moeten ontwikkelen. Net zoals het slagen van een recept afhankelijk is van het correct gebruiken van de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheden, zo vereist ook het opstellen van leerdoelen nauwkeurigheid en afstemming om een waardevolle educatieve ervaring te garanderen.
Samenwerken met e-Learning partners die de industrie van binnenuit begrijpen, kan hierbij zeker helpen. Hou ook altijd de gebruiksvriendelijkheid in het oog. De training moet voor iedereen haalbaar zijn, ongeacht hun technisch kennisniveau.”

Waarom is het zo belangrijk om bij het ontwikkelen van e-Learning voor veiligheids- en compliance-training de juiste balans te vinden tussen visuele aantrekkelijkheid en inhoudelijke geschiktheid?

Katrijn VdH: “Laten we weer de keuken induiken. Het is als het bereiden van een voortreffelijk gerecht. Hoewel een verleidelijke presentatie zeker de eetlust opwekt, weten we maar al te goed dat smaak en textuur de uiteindelijke maatstaven zijn voor culinair succes. Op vergelijkbare wijze is het bij e-Learning voor veiligheids- en compliance-training van belang om een evenwichtige benadering na te streven. Hoewel visuele aantrekkelijkheid een troef is, is het jammer genoeg een veelvoorkomend scenario dat trainingen hun educatieve doelen niet behalen net doordat hun inhoud teveel aangepast wordt aan visuele doeleinden. Onze voornaamste focus zou altijd gericht moeten zijn op het verwezenlijken van de leerdoelen: het versterken van veiligheidsbewustzijn en het waarborgen van compliance. Door deze balans te vinden, zorgen we ervoor dat deelnemers niet alleen geboeid blijven, maar ook gemotiveerd worden om te leren. Dit terwijl we gelijktijdig de noodzakelijke kennis overdragen.”

Zijn er meetbare indicatoren die het succes van op maat gemaakte e-Learning in een industriële omgeving illustreren?

Katrijn VdH: “Naast de gebruikelijke benchmarks zoals voltooiingspercentages en testresultaten, zal het werkelijke succes op termijn gevoeld worden. Je zult een verschuiving zien in de bedrijfscultuur. Het aantal incidenten zal afnemen, operationele processen zullen vlotter verlopen en naleving zal een vanzelfsprekendheid worden. Door het formuleren van specifieke meetbare KPI’s, zoals verminderde incidenten en verbeterde operationele efficiëntie, kan je dit tastbaar maken. Op maat gemaakte e-Learning vormt medewerkers om tot proactieve deelnemers die veiligheid en naleving omarmen, wat inherent is aan hun dagelijkse werkzaamheden.”

Als we vooruitkijken, welke mogelijkheden biedt op maat gemaakte e-Learning voor de industriële sector?

Katrijn VdH: “We staan aan het begin van een technologische revolutie. Stel je voor dat trainingsmodules naadloos samensmelten met Augmented Reality, waardoor medewerkers virtueel complexe machines kunnen bedienen. Op maat gemaakte e-Learning zal evolueren naar een geïntegreerde ervaring, die diepgaande betrokkenheid en beheersing van industriële processen bevordert.”

Ter afsluiting, welk advies zou je willen geven aan bedrijven die overwegen om over te stappen op op maat gemaakte e-Learning?

Katrijn VdH: “Bekijk het niet als een tijdelijke trend, maar als een essentiële stap voor groei. Het is echter belangrijk om te beseffen dat op maat gemaakte e-Learning niet altijd de enige juiste aanpak is. In sommige gevallen kan een gecombineerde aanpak, waarbij digitale en praktijkgerichte training worden gecombineerd, effectiever zijn. Elke industriële context is uniek, en het draait om het vinden van de aanpak die het beste bij jouw doelen past.”

Onyx Online Learning is dé specialist in veiligheids- en compliance-training in de industriële sector. Graag meer informatie over op maat gemaakte e-Learning oplossingen?
Wij helpen je graag verder. 

Voor ons staat Onyx gelijk aan expertise, creativiteit en begeleiding. Zij hebben ons e-Learning portaal opgestart. Ook in de toekomst werken we zonder twijfel weer met hen.

Onyx bleek ook een partner die geëngageerd mee dacht, die zelf kort op de bal speelde en die flexibel wist om te gaan met ‘last-minute’ wijzigingen! Het was een prettige en professionele samenwerking die én door de contacten met de projectleider én door het gebruik van het Onyx-communicatieplatform vlot verliep!
Wij gaan voor de productie van een volgende e-learning opnieuw met Onyx in zee!

Onyx is  een open-minded bedrijf dat met de klant meedenkt.
Ze staan open voor opbouwende kritiek. Het is een fijne samenwerking die hopelijk nog lang standhoudt.

Onyx leverde e-Learning van topkwaliteit. Correcte, snelle en professionele begeleiding. Wij werken in de toekomst vweer met hen!

Proactieve, uitdagende en commerciële drive zorgden voor het succes van het project. De communicatie was erg goed en deadlines werden gehaald. De teamleden waarmee wij werkten, waren stuk voor stuk echte professionals.

Nog voor er iets werd opgeleverd, wist ik al dat we goed gekozen hadden door met Onyx in zee te gaan. Het enthousiasme en de passie – zowel tijdens de eerste verkennende gesprekken als nadien in de ontwikkeling – weerspiegelen perfect hun kennis van zaken en gedrevenheid.

Tijdens het ontwerpen van een e-learning hebben we gebruik gemaakt van de expertise van Onyx. Met Onyx is het fijn zaken doen omdat zij scherp de voortgang controleren en zich inleven in de klant. Zo hebben we uiteindelijk het eindproduct waar we erg blij mee zijn.

Het resultaat overstijgt onze verwachtingen. De grote hoeveelheid informatie werd omgezet in een mooi ogende virtuele training. Onze trainees hebben de boodschap voor de volle 100% begrepen. Het gebruik van het platform verloopt uitstekend, ook voor de administratieve kant.