gamification voor bedrijven

Gamification verbetert productiviteit op de werkvloer

De inzet van spelelementen bij corporate training.

De meest snelle en doeltreffende manier om leerweerstand op de werkvloer om te buigen?
Maak er een spel van. Kies online training op maat met spelelementen. 80% van de werknemers verkiest deze vorm van training.

Een e-learning training met gamification, wat is het?

Een e-Learning training op maat met duidelijke leerdoelen, doorspekt met ludieke elementen. Door het implementeren van speltechnieken wordt de betrokkenheid van de medewerker gestimuleerd.

Het belang van motivatie

De inzet van spelmechanismen en –elementen werkt als je inspeelt op de intrinsieke motivatie. Je doet het omdat je het graag wil, niet omdat het moet. Een aangename gebruikservaring en de erkenning die de medewerker krijgt voor zijn activiteiten, vormen de best werkende beloning. Het draait niet om de badge of ster die je wint, maar om de status die zo’n badge je geeft. Dat is erkenning. Zolang de badge een symbool is van een prestatie uit intrinsieke motivatie, zorgt deze voor toegevoegde waarde..

Gamification online training

Is gamification hetzelfde als een serious game?

Een serious game gaat veel verder dan gamification. Bij serious games wordt de werkelijkheid nagebootst in een fictieve omgeving zoals een simulatie of computergame. Er wordt een ‘veilige omgeving’ gecreëerd, om te oefenen met vaardigheden. Er is ruimte om fouten te maken en stapsgewijs uit deze fouten te leren. Eigenlijk bestaan serious games al lang. denk maar een een vluchtsimulator voor piloten in opleiding. In corporate training wordt weining verschil gemaakt tussen gamification en serious games.

De reden waarom gamification werkt.

 • Snel en duurzaam leren
  Een goede e-Learning training met gamification vangt de volle aandacht van de werknemer en leidt tot versneld en duurzaam leren.
 • Processen begrijpen
  Gamification helpt bij het begrijpen hoe alle onderdelen een geheel vormen. De medewerker leert en reflecteert per onderdeel. Hij begrijpt stap voor stap welke invloed zijn gedrag heeft.
 • Leren door fouten maken
  De online training is een fictieve werkomgeving. Experimenteren mag, fouten maken ook. Dit stimuleert een ‘we gaan het nog eens proberen’ houding.
 • Realtime feedback
  Een sterke eigenschap van gamification is dat de medewerker constant bijgestuurd wordt. Hij overziet ‘in realtime’ het gevolg van zijn beslissing. Je avatar ruilt zijn auto in voor een vliegtuig? De verkoopcijfers stijgen. Je neemt een foute beslissing? Je verliest een leven. Je bent niet langer afhankelijk van de feedback van een trainer of collega. Gevolg? Je leert sneller en beter.
gamification op de werkvloer

De didactiek

Wil je gamification e-Learning implementeren? Doe het op de juiste manier.

 • Werk met herkenbare content en stel duidelijke leerdoelen.
 • Hecht belang aan de feedback binnen de training. Ga verder dan enkel goed of fout.
 • Zorg voor een eenvoudige gametechniek zodat de werknemer gemotiveerd blijft en niet afgeleid wordt.
 • Zorg dat de de medewerker altijd en overal toegang tot de training heeft.
 • Werk met avatars (zelfgekozen poppetjes). Uit onderzoek blijkt dat dit de transfer bevordert.
 • Voorkom verplichte handelingen. Verplicht tot het einde spelen, meerdere keren moeten inloggen,… Dit ondermijnt de motivatie.
 • Zorg dat de gamedoelen overeenkomen met de leerdoelen. Geef geen punten voor het verslaan van een collega als samenwerking het leerdoel is.
 • Koppel je leerdoelen aan levels. Verbind de vooruitgang van je game aan het bereiken van een bepaald leerdoel. Ook dit zorgt voor meer motivatie.
 • Gebruik e-Learning technieken die hun waarde al bewezen hebben (animatie, filmpjes, quizvragen, feedback).
 • Zorg dat je betrokken wordt bij de ontwikkelfase.
Gamification e-Learning

Is gamification e-Learning de juiste keuze voor het trainen van jouw werknemers? Heb je een vraag over het implementeren van e-Learning in jouw bedrijf of organisatie? Laat het ons nu weten. We helpen je graag verder!

Laat hier je gegevens na

gamification eLearning

Voor ons staat Onyx gelijk aan expertise, creativiteit en begeleiding. Zij hebben ons e-Learning portaal opgestart. Ook in de toekomst werken we zonder twijfel weer met hen.

Onyx bleek een partner die geëngageerd meedacht, die zelf kort op de bal speelde en die flexibel wist om te gaan met ‘last-minute’ wijzigingen! Het was een prettige en professionele samenwerking die én door de contacten met de projectleider én door het gebruik van het Onyx-communicatieplatform vlot verliep!
Wij gaan voor de productie van een volgende e-learning opnieuw met Onyx in zee!

Onyx is  een open-minded bedrijf dat met de klant meedenkt.
Ze staan open voor opbouwende kritiek. Het is een fijne samenwerking die hopelijk nog lang standhoudt.

Onyx leverde e-Learning van topkwaliteit. Correcte, snelle en professionele begeleiding. Wij werken in de toekomst weer met hen!

Proactieve, uitdagende en commerciële drive zorgden voor het succes van het project. De communicatie was erg goed en deadlines werden gehaald. De teamleden waarmee wij werkten, waren stuk voor stuk echte professionals.

Nog voor er iets werd opgeleverd, wist ik al dat we goed gekozen hadden door met Onyx in zee te gaan. Het enthousiasme en de passie – zowel tijdens de eerste verkennende gesprekken als nadien in de ontwikkeling – weerspiegelen perfect hun kennis van zaken en gedrevenheid.

Tijdens het ontwerpen van een e-Learning hebben we gebruik gemaakt van de expertise van Onyx. Met Onyx is het fijn zaken doen omdat zij scherp de voortgang controleren en zich inleven in de klant. Zo hebben we uiteindelijk het eindproduct waar we erg blij mee zijn.

Het resultaat overstijgt onze verwachtingen. De grote hoeveelheid informatie werd omgezet in een mooi ogende virtuele training. Onze trainees hebben de boodschap voor de volle 100% begrepen. Het gebruik van het platform verloopt uitstekend, ook voor de administratieve kant.