Nudging & e-Learning

Wat is nudging?
Slechts een deel van ons denken en doen is vanuit ons bewustzijn gestuurd. Beslissingen en gedrag worden onbewust beïnvloed door de omstandigheden waarin we ons bevinden. Subtiele communicatie kan voor grote veranderingen zorgen.  Nudging is dus het op een positieve manier stimuleren van gewenst gedrag.

Hoe werkt het? 
Het gaat om de manier waarop keuzes worden gepresenteerd. Je krijgt een subtiel duwtje in de rug om de juiste keuze te maken.

Nudging en e-Learning
Nudging wordt door e-Learning ontwikkelaars vaak ‘keuze architectuur’ genoemd. Binnen een e-Learningmodule wordt op een slimme manier het ‘gewenst resultaat’ het aantrekkelijkst gemaakt. Deze techniek is uitermate succesvol bij modules die gedragsverandering  tot doel hebben.

Nog 1 spelletje
Nudgingtechnieken worden vaak toegepast in gamification (leren in spelvorm, serious games). Waarom? Omdat we gamen uit vrije wil, dus zonder dwang (net als bij een ideale nudge). Games (inclusief videogames, gamified apps en gamified onboarding) activeren ons om dingen te ontdekken en patronen te herkennen. En games stimuleren ons strategieën te ontwikkelen en de goede beslissingen te nemen.

Het moet niet, het kan
Nudging is in feite een manier om je te helpen met verstandig gedrag. Gedrag dat je waarschijnlijk zou stellen mocht je gedisciplineerder zijn. Maar nudging dwingt niet. En daar zit nu net zijn sterkte. Het laat je vrij, waardoor het makkelijk te aanvaarden is en sympathieker overkomt.

‘Papier hier’ en andere voorbeelden van nudging
Holle Bolle Gijs, als sinds 1959 trouwe inwoner van de Efteling. is een voorloper in het combineren van nudging en gamification.  De kleintjes vinden het geweldig als ze papier in Gijs’ mond stoppen hij  ‘danku’ zegt. Hij verorbert maar liefst 460.000 kilo papier per jaar!

Nudging & e-Learning

Nog zo’n geweldig voorbeeld. Een afbeelding van een vlieg in het urinoir bevordert het juist richten van de urinestraal. De resultaten inzake hygiëne zijn spectaculair.

Nudging & e-Learning

Portretten van kinderen op de gevels van winkels. Meer was er niet nodig om de criminaliteit in deze Zuidoost-Londense buurt met de helft te doen dalen.

Hoe zorg je ervoor dat mensen meer bewegen? Je transformeert een trap in een gigantische piano. Deze vorm wordt ook toegepast op zebrapaden, om veilig verkeer te bevorderen.

Nudging & e-Learning

Bronvermelding: Wikipedia, Rob Dorscheidt, boek ‘Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness’, paper ‘On the Ethics of Public Nudging: Autonomy and Agency

Meer lezen?
Bijscholing op maat via e-Learning
Stappenplan e-Learning implementeren
Veiligheidstraining voor derden