DNA training

Dompel je medewerkers onder in je bedrijfscultuur

DNA traniing

Wat is het DNA van je onderneming?

Het DNA van je bedrijf is het geheel van normen, waarden, verwachtingen en doeleinden die je onderneming uniek maken. De collectieve mentale programmering van een groep of categorie mensen, waarmee ze zich onderscheiden van anderen. Een sterk DNA zorgt voor een sterk groepsgevoel. Dit zorgt ervoor dat er beter of slechter gepresteerd wordt dan concurrenten die op papier hetzelfde kunnen en doen.

DNA trainingWat is het DNA van IKEA? De Zweedse meubelverkoper gelooft dat waarden alleen uit het hart kunnen komen. Dit geloof heeft geholpen bij het vormgeven van een DNA dat zich richt op nederigheid, gelijkheid en eenvoud. Ze kiezen voor een inclusieve werkomgeving. Dat wil zeggen, een omgeving waar men rekening houdt met diversiteit. En dit ongeacht de job, leeftijd, geslacht of herkomst van de medewerker. Volgens hen is dit de basis van sociale innovatie. IKEA werknemers worden aangemoedigd het DNA van het bedrijf altijd en overal uit te dragen.

Waarom is het belangrijk?

Een sterk DNA heeft een positieve invloed op je medewerkers. Hun betrokkenheid en motivatie gaan omhoog. Wat dan weer zorgt voor loyale klanten en meer omzet. Belangrijk in tijden van groeiende globalisering, internationale concurrentiestrijd en continue nood aan innovatie. Bovendien trekt een positieve, sterke bedrijfscultuur meer talent aan. Maar let op, je DNA moet op een zeer eenvoudige en toegankelijke manier worden gedefinieerd, zodat iedereen het kan begrijpen.

De Amerikaanse chocoladegigant Mars Inc bestaat al meer dan een eeuw. Al jaren blijft het bedrijf trouw aan de vijf principes die zijn DNA bepalen. Het gaat om kwaliteit, efficiëntie, verantwoordelijkheid, wederkerigheid en vrijheid. Daarnaast streeft het bedrijf naar een hoge tevredenheid van hun personeel. Hun medewerkers hebben de mogelijkheid om flexibele uren te werken, hun huisdieren mee te brengen en hun rooster aan te passen aan hun familiale situatie. De constante bijscholing en ontwikkeling van hun werknemers wordt gestimuleerd door het aanbieden van een brede waaier aan leerprogramma’s.

Herhalen is de boodschap

Je bedrijfswaarden, overtuigingen, doel, missie en normen communiceren? Het werkt, maar enkel als je het blijft doen. Ken je ‘de regel van zeven’? Een medewerker moet minimum zeven keer met je bedrijfscultuur in aanraking komen alvorens hij de waarden in zicht opneemt. Je kan dus niet verwachten dat je werknemers je bedrijfswaarden en missie zullen betrekken, begrijpen en implementeren als deze slechts een paar keer aan bod zijn gekomen in een presentatie, een gesprek of een learning. Refresher training of retraining is een vorm van e-Learning die uiterst geschikt is voor DNA training. Ze zijn gericht op het opfrissen van eerder verworven kennis en vaardigheden. Retraining wordt gebruikt om werknemers door herhaling vertrouwd te maken met nieuwe vaardigheden, methoden en processen, om zo hun prestaties te verbeteren.

Nog een mooi voorbeeld, Netflix, het bedrijf dat video-streaming on demand via internet aanbiedt. De kernwaarden die het DNA van Netflix vormgeven? Vrijheid en verantwoordelijkheid. De onderneming zet veel middelen in om de ideale werkplek te creëren. Ze stimuleren hun medewerkers om ambitieus te zijn en gemeenschappelijke doelen te stellen. Ze stellen hoge eisen en geven in de plaats veel vrijheid. De werknemers mogen veel initiatief nemen en hun eigen werkschema opmaken. Hun DNA-training legt ook de nadruk op wat ze vooral niet willen. De Netflix medewerker wordt gestimuleerd op goedkope sensatie uit te weg te gaan.

Hou het kort

Wil dat zeggen dat je alle medewerkers elke maand een hele training laat doorlopen? Absoluut niet. De kunst is om DNA training een onderdeel van hun werkdag te maken. Hoe je dat doet? Door korte interventies, microlearning noemen we dat. Je gaat focussen op een onderdeel van je DNA en dit verpakken in (interactieve) filmpjes van 30 seconden tot 5 minuten.

Het netwerkbedrijf LinkedIn streeft naar een hoge tevredenheid onder haar werknemers. En hoewel voordelen zoals gratis sportabonnementen, gratis eten en volledig uitgeruste designkantoren  daartoe bijdragen, is het succes van LinkedIn te vinden in zijn waarden. Hun DNA is gebaseerd op vijf pijlers: transformatie, integriteit, samenwerking, humor en resultaten. Door consequent te investeren in haar mensen, is de organisatie erin geslaagd om een team met een collectieve ambitie en groepsgevoel te creëren.

Graag meer informatie over hoe Onyx je kan helpen met online training?
Laat nu je gegevens na.

Corporate e-Learning
Reorganisatie en e-Learning
Corporate e-Learning
Van statische kennis naar dynamische medewerkers
E-Learning Hulp bij Ondernemen
Werk jij voor een lerende onderneming?

Voor ons staat Onyx gelijk aan expertise, creativiteit en begeleiding. Zij hebben ons e-Learning portaal opgestart. Ook in de toekomst werken we zonder twijfel weer met hen.

Onyx bleek ook een partner die geëngageerd mee dacht, die zelf kort op de bal speelde en die flexibel wist om te gaan met ‘last-minute’ wijzigingen! Het was een prettige en professionele samenwerking die én door de contacten met de projectleider én door het gebruik van het Onyx-communicatieplatform vlot verliep!
Wij gaan voor de productie van een volgende e-learning opnieuw met Onyx in zee!

Onyx is  een open-minded bedrijf dat met de klant meedenkt.
Ze staan open voor opbouwende kritiek. Het is een fijne samenwerking die hopelijk nog lang standhoudt.

Onyx leverde e-Learning van topkwaliteit. Correcte, snelle en professionele begeleiding. Wij werken in de toekomst vweer met hen!

Proactieve, uitdagende en commerciële drive zorgden voor het succes van het project. De communicatie was erg goed en deadlines werden gehaald. De teamleden waarmee wij werkten, waren stuk voor stuk echte professionals.

Nog voor er iets werd opgeleverd, wist ik al dat we goed gekozen hadden door met Onyx in zee te gaan. Het enthousiasme en de passie – zowel tijdens de eerste verkennende gesprekken als nadien in de ontwikkeling – weerspiegelen perfect hun kennis van zaken en gedrevenheid.

Tijdens het ontwerpen van een e-learning hebben we gebruik gemaakt van de expertise van Onyx. Met Onyx is het fijn zaken doen omdat zij scherp de voortgang controleren en zich inleven in de klant. Zo hebben we uiteindelijk het eindproduct waar we erg blij mee zijn.

Het resultaat overstijgt onze verwachtingen. De grote hoeveelheid informatie werd omgezet in een mooi ogende virtuele training. Onze trainees hebben de boodschap voor de volle 100% begrepen. Het gebruik van het platform verloopt uitstekend, ook voor de administratieve kant.